De boot

De boot is een Hobie kayak die ik kocht in 2013. 

De bedoeling is dat je heen en weer trapt met je voeten. Zo bewegen de vinnen onderaan de boot en dit zorgt voor stuwing. Met je hand beweeg je een hendeltje waardoor het roer beweegt.

Ik wou mijn beenspieren trainen, niet vanuit een saaie fitness, maar in de volle natuur… zonder pottenkijkers of testosteron-mannetjes die in de spiegel kijken naar het samentrekken van hun spieren. Ik zou ook kunnen vissen vanuit die stabiele boot.

Bij de eerste test ging het al mis:

Mijn voeten blijven niet op de steuntjes en mijn benen zijn niet sterk genoeg.

oplossing

van oude spalken (uit mijn handbike) maakte ik beugels. Klittenband en plastieken haken (om je voeten op je fietspedaal te houden) zorgden dat mijn voeten en onderbenen op hun plaats bleven. Als de boot omslaat komen mijn voeten los, waardoor ik niet onder de boot verdrink;). Krukken naast de voetsteunen zorgen dat ik zelf kan meeduwen.

Ik kon beginnen  trainen voor wat ik tot nu toe de mooiste uitdaging ooit vond: de afvaart van de Schelde.

Terug thuis heb ik  de boot lang niet bekeken. Ik had er genoeg van 🙂

De volgende zomer heb ik in het Veerse meer gevaren en enkele malen in Willebroek. De ziekte, die ik jammer genoeg heb, heeft de meeste spieren in mijn benen weggenomen. Door het vele handbiken zit er wél nog veel kracht in mijn armen. Ik wou de aandrijving van de boot dan ook met mijn armen doen… mijn benen zouden dan meebewegen.

Samen met enkele vrienden maakten we dit, een soort prototype:

Dit filmpje ging samen met de boot naar de Technische school in Puurs.

Ze maakten er iets moois van, en het werkte!

Om te sturen moet ik een hand lossen, het roer vastnemen, draaien en terug het aandrijfmechanisme beetnemen. Dat kost tijd, en hierdoor kan ik niet op koers blijven en moet ik voortdurend bijsturen. Mijn website zou niet hetkan noemen, als ik daar geen oplossing voor zou bedenken.

Het idee: we maken een draaiend handvat, met daarrond een cilinder en daaraan 2 remkabels. Als je je handvat draait, trekt één kabel aan, de andere lost. Jasper printte een handvat met zijn 3D printer en Nils werkte het geheel uit.

Tijdes de test werkte dit, en Klaus (een collega visser) zorgde ervoor dat ik mijn eerste roofvis ooit vanuit m’n boot ving!

Tijdens de winter had ik de boot in mijn tuin liggen als hometrainer in een bak met water.